Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Ártatlannak vallja magát az irakiak kínzásával vádolt katonanő

2005.05.12. 06:32
Nem érzi magát bűnösnek az Abu Graib-i ügy miatt bíróság elő állított egyik katonanő. A vád szerint Sabrina Harman egyike volt azoknak a katonáknak, akik elektromos vezetékeket kötöttek egy Abu Graib-i rabra. Az erről készült fénykép bejárta a világot 2004 tavaszán, amikor kitört a botrány.
Ártatlannak vallja magát a bagdadi Abu Graib börtönben elkövetett kínzások miatt ellene felhozott vádpontokban az egyik hadbíróság elé állított amerikai katonanő.

Sokk

A dél-texasi Fort Hoodban zajló per szerdai tárgyalásnapján Sabrina Harman csendben hallgatott miközben ügyvédei igyekeztek a bíróság előtt bizonyítani, hogy védencük nem vett részt a foglyok megalázásában és megkínzásában, s nem igaz az a vád, hogy egyike volt azoknak a katonáknak, akik egy rab ujjaira elektromos vezetékeket kötöttek, majd egy ládára helyeztek, és azzal fenyegették meg: elektrosokk éri ha leesik onnan.

Az erről készült fénykép bejárta a világot 2004 tavaszán, amikor kitört a botrány, amely jelentős zavarokat okozott a washingtoni kormányzatban.

A Sabrina Harman elleni vádpontok egy másika szerint a katonanő az egyik fogoly testére az rapeist (megerőszakoló) szót írta hibásan, mert ez a szó angol az helyesírás szerint: rapist.

A "főnök" is ártatlannak vallotta magát

Az Abu Graib-i foglyok sérelmére elkövetett különösen súlyos testi és lelki kegyetlenkedések miatt bűnvádi eljárás alá vont amerikai katonák közül Sabrina Harman a második, aki ragaszkodik ártatlanságához.

Korábban Charles Graner, a "főnök" vallotta magát mindvégig vétlennek, de a bíróság januárban 10 évi szabadságvesztésre ítélte. Körülbelül majd ekkora nagyságú büntetést szabhatnak ki Sabrina Harmanra is, ha bebizonyosodnak az ellene felhozott vádak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.