Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Alkotmányos a német homoszexuálisok élettársi kapcsolata

2001.07.18. 13:43
A német alkotmánybíróság szerdán 5:3 szavazati arányban elutasította három konzervatív vezetésű tartomány keresetét, így augusztus 1-jén hatályba léphet az egynemű házastársak státusát és jogait szabályozó törvény.
A három konzervatív, CDU-, illetve CSU-kormányzatú tartomány (Bajorország, Szászország és Türingia) arra hivatkozva kívánta elhalasztatni a törvény életbe lépését, hogy rámutatott: a melegek és leszbikusok párkapcsolatát a különnemű párok házastársi viszonyával egy szintre emelve a törvényhozás megsértette az ország alkotmányát. Annak 6. cikke ugyanis világosan leszögezi, hogy a házasság és a család, mint a társadalom legfontosabb, legkisebb alkotóeleme különleges védelmet élvez. Márpedig két egynemű ember kapcsolata nem minősíthető családnak, így nem érdemli ki a fokozott törődést és védelmet.

A decemberi törvény értelmében egynemű párok anyakönyvi hivatalban vagy községházán kérhetik tartós párkapcsolatuk hivatalos bejegyzését; ennek nyomán az élet számos területén a különnemű házaspárokéival azonos jogokat fognak élvezni. Fölvehetik egymás családnevét, a túlélő partner pedig automatikusan örökösévé válik az elhunytnak.

A döntést ismertető bíró hangsúlyozta: az alkotmánybíróság nem foglalkozott azokkal az érvekkel, amelyek a törvény alkotmánysértő jellegére vonatkoztak. A mérlegelés, illetve a döntés szempontjából az volt mérvadó, hogy a hatályba lépés elhalasztásának jogi és anyagi következményei nagyobb súllyal esnének latba, mint annak a lépésnek a folyományai, ha később a testület - az érdemi érveket mérlegre téve - esetleg mégis alkotmányba ütközőnek találná a törvényt vagy annak bizonyos pontjait.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!