Ágnes
-11 °C
-4 °C

Az USA lát esélyt a tűzszünetre

2006.08.05. 23:52
Kapcsolódó cikkek (1)
Két izraeli kommandós egység valóságos szárazföldi csatát vívott a Hezbollah egységeivel libanoni területen. Az Egyesült Államok és Franciaország szombat délután megállapodott egy libanoni tűzszünetet sürgető határozat szövegéről

A legsúlyosabb légi és tüzérségi csapások érték szombaton Libanon déli részét azóta, hogy július 12-én harcok törtek ki Izrael és a Hezbollah között, közölte a libanoni rendőrség. A rendőrségi tájékoztatás szerint reggel öt óra és dél között az izraeli erők 250 légitámadást hajtottak végre, és 4 ezer tüzérségi lövedéket lőttek ki. A csapások előtt a Hezbollah végrehajtotta eddigi legpusztítóbb támadását, amely három életet követelt, öten pedig megsérültek.

Kicsit közelebb a tűzszünethez?

Az Egyesült Államok és Franciaország megállapodott egy libanoni tűzszünetet sürgető határozat szövegéről - jelentette be szombaton John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet.

Egy, a tárgyalásokhoz közel álló, magát megnevezni nem kívánó tisztviselő elmondta, hogy a tervezet az erőszak teljes beszüntetését követeli Izrael és a Hezbollah libanoni síita fegyveresek között. Izraelnek ugyanakkor joga lesz arra, hogy légi csapást mérjen, ha a Hezbollah megtámadja.

A tisztviselő a még nyilvánosságra nem hozott dokumentumról azt mondta, hogy abban nincs szó a harcok azonnali beszüntetéséről,

Ez azt mutatja, hogy a vitában az amerikai és az izraeli álláspont kerekedett felül. Franciaország és más államok az erőszak azonnali és feltétel nélküli beszüntetéséért szálltak síkra annak érdekében, hogy a térségben megteremtődjön a biztonság. Üdvözölte a készülő BT-határozat szövegét Tony Blair brit kormányfő, aki azt a tragikus válság befejezése felé tett első létfontosságú lépésnek nevezte.

Hozzátette: elsőrendű feladat most, hogy a határozatot a lehető leghamarabb elfogadják, majd munkálkodjanak a tartós tűzszünet érdekében, és megteremtsék Libanonban és Izraelben azokat a feltételeket, hogy ismét kitörjön az erőszak. Az ENSZ tájékoztatása szerint a BT 15 tagállamának képviselői szombaton New York-i idő szerint 15 - magyar idő szerint 21 - órakor kapják kézhez a határozattervezetet, és arról néhány napon belül szavazhatnak.

Hezbollah hajlik a tűzszünetre

Szombat este, a támadásokat követően a Hezbollahot képviselő miniszter bejelentette, ha Izrael kivonul Libanonból, a szervezet kész tűzszünetet kötni. Mohamed Fneis arra hírre reagált, hogy az Egyesült Államok és Franciaország megegyezett egy libanoni tűzszünetet sürgető BT-határozatról. A Hezbollah minisztere megerősítette, hogy pártja tiszteletben tartana egy tűzszünetet, ha Libanonban nem maradna izraeli katona.

- Védekező pozícióban vagyunk. Amennyiben Izrael véget vet az agressziónak, leállítjuk (a harcot) azzal a feltétellel, hogy nem marad egyetlen izraeli katonai sem libanoni földön - jelentette ki Fneis.

Támadás Haifa ellen

Szombaton Izrael harmadik legnagyobb városát, Haifát érte el a libanoni síita Hezbollah tíz rakétája. A Haifa északi peremvárosaira hulló rakéták öt személyt sebesítettek meg.

Egy másik rakétasorozat az izraeli-libanoni határ közelében lévő, Arab al-Aramse arab település három izraeli lakosát találta el. Mind a három áldozat nő, egyazon család tagja. Ezzel harmincháromra emelkedett a 25 napja tartó harcok izraeli halálos áldozatainak száma. Az arab települést ért sorozat előtt a Hezbollah több tucat rakétával támadott Izrael északi részén található településeket, köztük Kirjat Smonát és Maalotot.

Szombaton izraeli tábornokok azt mondták, hogy a hadsereg légi és szárazföldi csapásai megsemmisítették a Hezbollah nagyobb hatótávolságú rakétáinak több mint a felét. Elismerték ugyanakkor, hogy távolról sem múlt el az Izrael középső részét fenyegető veszély.

Előző nap, pénteken a Hezbollah 220 rakétát lőtt ki Izrael északi területeire, három polgári személy halálát okozva és nyolcat megsebesítve. A konfliktus július 12-i kezdete óta a síita szervezet több mint 2500 rakétája hullott Izraelre, s ezek következtében harminc civil halt meg.

Csúcsot döntött a Hezbollah

Az eddigi legmesszebbre hatolt be péntek este izraeli területre egy Hezbollah-rakéta. A kilőtt rakéta az izraeli-libanoni határtól 75 kilométerre lévő Hadera városánál csapódott be, de áldozatokat nem követelt.

Hadera 40 kilométerre északra fekszik Tel-Avivtól.

Izraeli kommandó Szúrnál

Két izraeli kommandó ért földet a dél-libanoni Szúrnál (Türosz) szombaton hajnalban.

Az elitalakulatokat helikopter szállította a helyszínre. A katonák, miután kiugráltak a légi járműből, a Hezbollah síita szervezet harcosaival csaptak össze. Az összecsapásban az arab televíziók szerint egy izraeli katona elesett, hat másik pedig megsebesült.


Klikk a képre!

Ezt megelőzően izraeli harci helikopterek heves géppuskatűz alá vették a tengerparti várost. Előtte az izraeli légierő is bombázta a város környékét. A helyiek között pánikot keltett a heves izraeli támadás. Egyikük szerint igazi ütközet bontakozott ki Szúrnál.

Harcok Gázában is

Öt palesztin, köztük két serdülő vesztette életét szombat hajnalban a Gázai övezet déli peremén fekvő Rafah körzetében izraeli támadások következtében.

A források szerint egy anya és két gyermeke - 17 éves fia és 15 éves lánya - azt követően halt meg, hogy egy harckocsilövedék eltalálta házukat.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!