Cecília
3 °C
12 °C

Reichhold lett az FPÖ elnöke

MTI
2002.09.21. 20:11
A jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szombati rendkívüli kongresszusán Mathias Reichhold eddigi közlekedési minisztert választotta pártelnökké Felsőőrön.

Reichholdot a küldöttek 92,2 százaléka támogatta. Az előzetes értesüléseknek megfelelően négy helyettesének névsorát úgy állította össze, hogy a párt minden áramlatát kiszolgálja.

A kongresszuson Jörg Haider nevének említésekor minden alkalommal tapsvihar tört ki. Haider a párt vezéralakja maradt azután is, hogy 2000 májusában távozott az elnöki tisztségbol, s az utóbbi idokben ő robbantotta ki a hatalmi harcot, amely Susanne Riess-Passer pártelnök, alkancellár és több FPÖ-miniszter lemondásához, s ezzel előrehozott választások kiírásához vezetett.

Határozatot nem hozott a kongresszus és tartalmi kérdésekről alig esett szó, ehelyett abban maradtak, hogy a lehető leghamarabb kidolgozzák a választásokon képviselendő programot. Reichhold Haider nyomdokain járva hangsúlyozta, hogy az FPÖ számára nem jön számításba az Európai Unió bővítése addig, amíg Csehország nem nyilvánítja semmissé a Benes-dekrétumokat.

Az eddigi koalíciós partner Osztrák Néppárt nevében Maria Rauch-Kallat fotitkár csak annyit mondott, majd kiderül, hogy milyen irányban fejlődik tovább az FPÖ. Karl Öllinger, a zöldek parlamenti frakcióvezetője úgy vélekedett, hogy Reichholddal az élen az FPÖ Haider pártja marad, s rámutatott: a kongresszus nem oldotta meg sem a belső hatalmi harcot, sem a belpolitikai kérdések körüli viszályt, vagyis úgy tunik, az FPÖ továbbra is azon van, hogy egyszerre legyen kormánypárt és ellenzék.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft