Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Reichhold lett az FPÖ elnöke

MTI
2002.09.21. 20:11
A jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szombati rendkívüli kongresszusán Mathias Reichhold eddigi közlekedési minisztert választotta pártelnökké Felsőőrön.

Reichholdot a küldöttek 92,2 százaléka támogatta. Az előzetes értesüléseknek megfelelően négy helyettesének névsorát úgy állította össze, hogy a párt minden áramlatát kiszolgálja.

A kongresszuson Jörg Haider nevének említésekor minden alkalommal tapsvihar tört ki. Haider a párt vezéralakja maradt azután is, hogy 2000 májusában távozott az elnöki tisztségbol, s az utóbbi idokben ő robbantotta ki a hatalmi harcot, amely Susanne Riess-Passer pártelnök, alkancellár és több FPÖ-miniszter lemondásához, s ezzel előrehozott választások kiírásához vezetett.

Határozatot nem hozott a kongresszus és tartalmi kérdésekről alig esett szó, ehelyett abban maradtak, hogy a lehető leghamarabb kidolgozzák a választásokon képviselendő programot. Reichhold Haider nyomdokain járva hangsúlyozta, hogy az FPÖ számára nem jön számításba az Európai Unió bővítése addig, amíg Csehország nem nyilvánítja semmissé a Benes-dekrétumokat.

Az eddigi koalíciós partner Osztrák Néppárt nevében Maria Rauch-Kallat fotitkár csak annyit mondott, majd kiderül, hogy milyen irányban fejlődik tovább az FPÖ. Karl Öllinger, a zöldek parlamenti frakcióvezetője úgy vélekedett, hogy Reichholddal az élen az FPÖ Haider pártja marad, s rámutatott: a kongresszus nem oldotta meg sem a belső hatalmi harcot, sem a belpolitikai kérdések körüli viszályt, vagyis úgy tunik, az FPÖ továbbra is azon van, hogy egyszerre legyen kormánypárt és ellenzék.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.