Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Szerbiában megkezdődött a köztársasági elnökválasztás

MTI
2002.09.29. 10:02
Szerbiában vasárnap reggel megkezdődött a köztársasági elnökválasztás. A felmérések azt mutatják, a 11 jelölt közül ketten esélyesek: Vojiszlav Kostunica szövetségi elnök és Miroljub Labusz, a szövetségi miniszterelnök-helyettes.

Koszovó szerb lakta településein is lesz szavazás, a választói névjegyzékben pedig szerepel az adott közigazgatási egység területén élő nem szerb nemzetiségű lakosok neve is. A nemzetközi védnökség alatt álló tartományban közel 108 ezren adhatják le voksukat 268 szavazóhelyiségben.

A szavazást az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) elnevezésű szervezet képviselői kísérik figyelemmel.

A jelenlegi választáson, amely a többpártrendszer 1990-es bevezetése óta a negyedik, 6,55 millió szavazópolgár adhatja le voksát. A szavazás akkor érvényes, ha a választópolgárok legalább ötven százaléka adta le voksát. Ez érvényes mindkét választási fordulóra. A CESID azt ígérte, hogy éjfél előtt közzéteszi az első nem hivatalos eredményeket. A törvény szerint a köztársasági választási bizottságnak legkésőbb a szavazóhelyiségek zárása után 96 órával - csütörtök este - nyilvánosságra kell hoznia a hivatalos végeredményt.

A jelenlegi köztársasági elnököt, Milan Milutinovicot 1997. december 7-én választották meg elnöknek. Mandátuma hivatalosan 2003. január 5-ig tart. Milutinovicot háborús bűncselekmények elkövetésével vádolja a hágai Nemzetközi Törvényszék.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!