Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Nincs konkrét ígéret Románia és Bulgária 2007-es felvételére

euractiv.hu
2002.10.14. 09:41
Kapcsolódó cikkek (1)
Az első hírek arról szóltak, hogy a 2004-es felvételre "ítélt" 10 ország mellett Románia és Bulgária 2007-es EU-tagságra kapott ígérvényt az Európai Bizottságtól. Most azonban kiderült, hogy ez a megfogalmazás nem pontos. Az Európai Bizottság csak tudomásul vette: Románia és Bulgária bízik abban, hogy 2007-ig az EU tagjainak sorába kerül, de semmiféle kötelezettséget nem vállalt a szóban forgó időponttal kapcsolatban.

Az EU húsztagú végrehajtó testülete módosította azt az eredeti jelentéstervezetet, amely korábban valóban 2007-et jelölte meg a két balkáni ország várható csatlakozásának "irányadó dátumaként". A 13 tagjelölt ország helyzetéről részletesen tájékoztató végső jelentés így csupán annyit tartalmaz, hogy a bizottság "feljegyezte" a bolgár és román kormány által kitűzött időpontot.

A végső változatban a bizottság - amely a jelentést az Európai Parlamentben való bemutatását megelőzően végleges formába öntötte - ígéretet tett: mindent elkövet annak érdekében, hogy a többi tagjelöltnél lényegesen hátrányosabb helyzetben lévő két kelet-európai ország a kitűzött időpontig csatlakozhasson az Európai Unióhoz.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.