Ambrus
-7 °C
3 °C

Megkezdődött az elnökválasztás Dél-Koreában

MTI
2002.12.18. 23:16
Elnökválasztás kezdődött helyi idő szerint csütörtökön reggel Dél-Koreában. A mintegy 35 millió választónak a Nobel-békedíjas Kim De Dzsung utódjának személyéről kell döntenie. A 77 éves jelenlegi államfő a helyi alkotmány értelmében - ötéves megbízatásának leteltével - nem indulhat újra.

A választás két legfőbb esélyesének az ellenzéket vezető - volt miniszterelnök - konzervatív Ri Hoi Csangot és a kormányzó liberálisok jelöltjét, Ro Mo Hjunt - emberi jogvédőt - tartják, az elemzők szoros versenyre számítanak. Az említetteken kívül még öt jelölt indul a választáson, de az ő esélyeik megfigyelők szerint a nullával egyenlők. Az első eredmények közép-európai idő szerint csütörtök déltájt várhatók.

A kampány egyik vezető témája az ismét elszigetelődő Észak-Koreával szembeni politika volt. Az észak-koreai nukleáris tervek felmelegítése nyomán megoszlott a fontos dél-koreai pártok véleménye: a kormányerők jelöltjei továbbra is a közeledést részesítik előnyben, míg az ellenzék jóval távolságtartóbb politikát tart követendőnek Phenjannal szemben. Fontos kampánytéma volt a korrupció is, amely az utóbbi években a legmagasabb rangú tisztviselők némelyikét is hírbe hozta.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.