Mária
-7 °C
3 °C

Devizavásárlásra buzdít a lengyel pénzügyminiszter

MTI
2003.01.05. 10:57
Grzegorz Kolodko lengyel pénzügyminiszter a hétvégén ismét rábeszéléssel próbálta "lejjebb beszélni" a zlotyt: felszólította honfitársait, hogy vegyenek minél több devizát, és ekképp járuljanak hozzá a zloty árfolyamának csökkentéséhez.

Kolodko gyakran szónokol a zloty gyengítése végett, nemegyszer figyelmeztette már a központi bankot is kamatcsökkentés szükségességére. Lengyelország, hasonlóan a többi EU-tagjelölthöz, nehezen védelmezi iparának, exportjának versenyképességét, miközben a 2004-ben esedékes EU-tagság felé haladva a nemzeti valuta felértékelődik a kockázat csökkenésére játszó külföldi kötvénybefektetők nagy kereslete miatt. A zloty drágulását támogatja a gazdasági javulás kilátása, a kötvénykeresletet pedig a nagy kamatkülönbség is.

Lengyelországban tavaly, azaz 2002 elején 11,5 százalékos volt a Lengyel Nemzeti Bank alapkamata, ezt több lépésben csökkentették, utoljára novemberben 6,75 százalékra, de a szint még mindig jóval meghaladja az Európai Központi Bank december eleje óta érvényes, 2,75 százalékos kamatminimumát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.