Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Orosz-amerikai hírszerzési együttműködés

MTI
2003.01.20. 18:22
Az orosz hírszerzés a kilencvenes években titokban amerikai megfigyelőműszert telepített Észak-Koreába az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA kérésére, hogy az Egyesült Államok nyomon követhesse a phenjani kormány atomprogramját.

A The New York Times hétfői számának értesülése szerint az amerikai berendezést Oroszország phenjani követségén helyezték el, és a CIA képezte ki kezelésükre az orosz felderítés (SZVR) tisztjeit, az információkat pedig megosztották. A közös művelet már véget ért, bár a lap nem tudja, meddig tartott, eredményes volt-e, s hírszerzési forrásai azt sem közölték, hogy az oroszok helyeztek-e máshova is ilyen műszert a követségen kívül.

A titkos együttműködés a két hírszerző ügynökség között a kilencvenes évek első felében, a Szovjetunió összeomlása után jött létre. A lap szerint a CIA nem bízott abban, hogy az oroszok minden értesülést átadnak, amelyre a berendezés révén tettek szert, noha bizonyíték nem volt arra, hogy az adatokat manipulálták volna.

A lap tudomása szerint olyan berendezésről lehetett szó, amely méri a plutónium újrafeldolgozásakor gáz formájában felszabaduló kripton izotópot.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.