Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Meggyaláztak egy zsidó temetőt Szlovákiában

MTI
2003.01.21. 18:28
Negyedszer gyalázták meg keddre virradó éjszaka a szlovákiai Bán (Bánovce nad/Bebravou) zsidó temetőjét. Az ismeretlen vandálok ezúttal 35 síremléket döntöttek le és horogkeresztet festettek a temető kapujára. Az anyagi kár mintegy százezer korona.

A korábbi sírgyalázások sorában egy alkalommal sikerült elfogni a tetteseket, akiket pénzbírságra ítéltek, majd ebből a pénzből javították meg az akkor tönkretett síremlékeket. Furcsa módon ezúttal ugyanazokat a sírköveket döntötték ki, amelyeket korábban a pénzbírságból állítottak helyre.

A TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint az egyik helyi lakos a többrendbeli sírgyalázás kapcsán azt mondta: "Nincs miért csodálkozni, Bán egy fasiszta város." Ez a vélemény talán azzal hozható összefüggésbe, hogy annak idején ebben a városban tanult, később pedig itt paposkodott, s fejtett ki erős fasiszta hatást Jozef Tiso. Az 1938-tól 1945-ig fennállt első szlovák állam miniszterelnöke, majd elnöke, Hitler csatlósa hetvenezer zsidót hurcoltatotott el Szlovákiából a haláltáborokba, ezért 1947-ben háborús bűneiért Pozsonyban kivégezték. A XIX. század végén az akkor 2500 lélekszámú kisváros minden ötödik lakója zsidó volt. A sorozatosan meggyalázott báni zsidó temetőbe ma már nem temetkeznek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.