Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

A NAÜ február elején dönt Észak-Koreaáról

MTI
2003.01.24. 15:18
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgató tanácsa február 3-i ülésén vitatja meg Észak-Korea nemzetközi aggodalmat okozó nukleáris politikáját, s dönt arról, hogy az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjessze-e.

A világszervezet atomenergia-ügynökségének szóvivője, Mark Gwozdecky pénteken elmondta: az Egyesült Államok egy hete szorgalmazza, hogy terjesszék a BT elé a témát, miután Észak-Korea kiutasította a NAÜ ellenőreit és bejelentette, hogy kilép az atomsorompó-egyezményből. Mark Gwozdecky nem kívánt jóslásokba bocsátkozni a várható döntéssel kapcsolatban, de megerősítette, hogy dolgoznak egy olyan határozattervezeten, amely a BT elé vinné a phenjani kommunista rezsim ügyét.

Oroszország azt hangsúlyozza, hogy Észak-Korea "hadüzenetként" értékelné az ellene hozott esetleges szankciókat. Az Egyesült Államok ezzel szemben azt állítja, hogy nem áll szándékában azonnali szankciókat követelni a Biztonsági Tanácstól a nukleáris kötelezettségvállalásait megsértő Észak-Korea ellen.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.