Natália
-3 °C
8 °C

Ártatlannak vallotta magát Hágában a volt szerb elnök

MTI
2003.01.27. 20:04
Ártatlannak vallotta magát a hágai Nemzetközi Törvényszéken hétfőn tartott első meghallgatásán Milan Milutinovic volt szerb elnök.

A 60 éves politikus egy hete önként jelentkezett a délszláv konfliktusokban elkövetett háborús bűncselekményekkel foglalkozó törvényszéken, amely háborús és emberiség elleni bűncselekmények miatt emelt vádat ellene. A törvényszék eljárási szabályai szerint a vádlottak Hágába érkezésük után először egy előzetes meghallgatáson jelennek meg, amelyen nyilatkozniuk kell arról, bűnösnek érzik-e magukat. Milutinovic esetében ez alig több mint fél órán át tartott, s ennek a nagyobbik részét is ügyvédje zárt ajtók mögött tett nyilatkozata töltötte ki. Az ügyben eljáró bíró közlése szerint a következő meghallgatást február 13-án tartják. Maga a per valószínuleg csak hónapok múlva kezdodik.

A politikus, aki a múlt év végéig Szerbia hivatalban lévő elnöke volt, korábban Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök legközelebbi munkatársai közé tartozott. Vele együtt őt is 1999 májusában helyezte vád alá a hágai törvényszék, az 1998-99-es koszovói konfliktusban játszott szerepe miatt. A vádirat szerint Milutinovic azoknak a volt jugoszláv vezetőknek a szűk csoportjához tartozott, akik a konfliktus idején aktívan közreműködtek több százezer albán polgári személy elűzésében. Milosevichez hasonlóan ő is kezdettől fogva határozottan tagadta, hogy bármilyen felelősség terhelné a koszovói események miatt. Állítása szerint hivatali ideje alatt semmilyen formában nem gyakorolt ellenőrzést a jugoszláv fegyveres erők felett.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.