Piroska
-10 °C
1 °C

Megtalálták a Columbia bal szárnyát

MTI
2003.02.11. 00:34
Kapcsolódó cikkek (1)
Megtalálták a február 1-én szerencsétlenül járt Columbia amerikai űrrepülőgép baloldali szárnyának egyik darabját. A roncsdarab kulcsfontosságú lehet a katasztrófa okának a megállapításában.

Michael Kostelnik, az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA egyik vezetője elmondta: pontosan még nem tudják még, hogy a szárny melyik szerkezeti eleme került a kutatóalakulatok birtokába.

A Columbia tragédiájának legvalószínűbb magyarázata a bal szárny sérülése. Az amerikai légierő egyik földi telepítésű követőkamerájának nagyfelbontású képei azt mutatják, hogy a bal szárny belépőéle súlyosan megsérült - mutatnak rá szakértők. A roncsdarabot a Louisiana államban lévő Barksdale légitámaszpontra szállították, ahol tüzetesen megvizsgálják.

Ugyancsak előkerült a két főfutómű-akna egyikének egy burkolati darabja is. Azt még nem tudni, hogy melyikről - a bal-, vagy a jobboldali szárny alatt lévő - futóműről levált darabról van szó. A Columbia felrobbanása előtt az első vészjósló jelek egyike éppen az volt, hogy a baloldali futóműakna túlhevült.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.