Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Észak-Korea ballisztikus rakéta indítására készül

MTI
2003.03.13. 06:16
Újabb kísérletet tervez ballisztikus rakétával Észak-Korea az amerikai műholdas felderítés adatai szerint, amelyeket a csütörtöki japán sajtó ismertetett. A tokiói lapjelentések szerint Észak-Korea közepes hatótávolságú ballisztikus rakétájával készül újabb kísérletre, s erről az amerikai fél tájékoztatta a japán kormányt. Az 1300 kilométeres hatótávolságú észak-koreai rakéta gyakorlatilag bármely japán területen lévő célpontot el tud érni.

Az amerikai űrfelderítés azt észlelte, hogy az észak-koreai indítóálláshoz üzemanyagot szállítottak, de azt egyelőre nem tisztázták, hogy fel is töltötték-e már a rakétát az indításhoz. Japán - amelyet Washington állítólag még pénteken tájékoztatott Phenjan készülődéséről - felderítő hajókat vezényelt a Koreai-félsziget körzetébe.

Északnak közel száz közepes hatótávolságú ballisztikus rakétája van, s 1993 májusában hajtott végre legutóbb ilyen kísérleti indítást: a rakéta a Japán-tengerbe csapódott. Phenjan 1999-ben moratóriumot hirdetett ballisztikus rakétái indítására, s tavaly szeptemberben meghosszabbította azt az 2003. utáni időszakra is.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!