Salamon
7 °C
13 °C

Sorost Orwell Állatfarmjára emlékezteti a Bush-doktrína

MSNBC
2003.03.13. 14:50
Kapcsolódó cikkek (1)
A terrorizmus elleni háború nem lehet az amerikai külpolitika vezérelve, és nem jó, ha a világ legnagyobb hatalmú országa kizárólag az önfenntartással van elfoglalva - írta csütörtökön a Financial Times kontinentális kiadásában Soros György. Az amerikai-magyar pénzembert a Bush-doktrína a George Orwell Állatfarmjából származó idézetre emlékezteti: minden állat egyenlő, de egyesek még egyenlőbbek.

A Bush-doktrína, amelyet az iraki válságban alkalmaznak először, szerinte két pillérre épül: az egyik az, hogy az Egyesült Államok minden tőle telhetőt megtesz kétségbevonhatatlan katonai fölényének megőrzése érdekében; a másik az, hogy jogot formál a megelőző fellépésre.

Soros párhuzamot lát a Bush-kormányzat világméretű vezető szerepre irányuló törekvése és a spekulatív alapú tőzsdei hullámzások között. Az értékpapírok gyors és látványos túlértékelődései, a tőzsdei buborékok sem a semmiből keletkeznek: van valóságalapjuk, amelyet azonban eltorzítanak a tévhitek. Az Egyesült Államok esetében az ország uralkodó pozíciója a valóság, a világméretű fölényre való törekvése pedig a tévhit. A valóság megerősítheti a tévhiteket, de végül a realitások és téves értelmezésük közötti szakadék olyan szélesre tágul, hogy az már fenntarthatatlan.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.