Salamon
7 °C
13 °C

Kurdok: Madrid megfenyegette Ankarát

MTI
2003.03.27. 03:00
Spanyolország megfenyegette Törökországot, hogy nem vesz részt a védelmében, ha a török csapatok behatolnak Irak kurdok ellenőrizte részére. Ana Palacio spanyol külügyminiszter emlékeztetett, hogy hazája kezdeményezte Törökország NATO általi oltalmazását, és részt is vesz benne, de hozzátette: "a török csapatoknak az iraki Kurdisztánba való esetleges bevonulása teljesen megváltoztatná a helyzetet". Palacio asszony csütörtökön érkezik Törökországba (bár előbb Jordániát és Görögországot keresi fel).

A spanyol kormány március 21-én légierejének néhány egységét (több mint 230 katonát) ajánlotta föl Törökország védelmére a NATO tevékenységében való részvétele keretében. Hat F-18-as vadászbombázóról, egy C-130-as Hercules szállítógépről és egy mentőhelikopterről van szó - közölte Federico Trillo belügyminiszter az AFP szerint.

A Törökországgal szomszédos iraki határvidéket ellenőrző Kurdisztáni Demokratikus Párt üdvözölte Ankarának azt a döntését, hogy csakis Washingtonnal egyeztetve és csakis fenyegetés esetén küld több katonát Észak-Irakba. Szerda éjjel mintegy ezer amerikai légideszantos ereszkedett le ejtőernyővel az iraki Kurdisztánba.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!