Judit
-2 °C
8 °C

Visszahívták a rezsimellenes irakiakat

MTI
2003.04.08. 19:34
Iraki rezsimellenes gerillák vasárnap amerikai segítség nélkül elfoglalták az ország délkeleti részében Amara városát, a CIA tisztje azonban légi támadással fenyegetőzve visszaparancsolta oket a Bagdadtól 370 kilométerre lévő kormányzósági székhelyről.

A több ezer harcost számláló milícia vezetője, Abu Hatem Mohammed Ali hosszú ideje kapcsolatban áll az Ahmed Csalabi vezette Iraki Nemzeti Kongreszussal (INC) és a Pentagonban jól ismerik - közölte kedden Washingtonban Kanan Makiya száműzetésben élő iraki ellenzéki. A massachusettsi Brandeis egyetem professzora úgy értesült, hogy egy arabul tökéletesen beszélő CIA-tiszt felszólította Abu Hatem Mohammed Alit, hogy ürítse ki a várost, különben légi csapásokat mérnek rájuk. A gerillavezér hallgatott a tiszt szavára.

A száműzetésben működő Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) vezetőit, köztük Ahmed Csalabit és a szervezet 700 harcosát az amerikai erők vasárnap a dél-iraki Nasziríjába szállították. A Pentagon fontos szerepet szán a szervezetnek az ideiglenes kormány megalakításában, míg a külügyminisztérium és a CIA ellenzi a bevonásukat, mivel úgy vélik, hogy ezek az emigránsok már elszakadtak az iraki valóságtól és az arab világ csak Amerika bábjainak tekintené oket.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.