Vilma
-8 °C
3 °C

Az IMF újabb hitelrészletet folyósít Romániának

MTI
2003.04.27. 11:40
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) újabb, több mint 76 millió dolláros hitelrészletet folyósít Romániának.

Az IMF a részlet felszabadítását Románia kedvező tavalyi gazdaságfejlődésével indokolta, ugyanakkor bírálta a minimálbér idén januári erőteljes emelését. Arra figyelmeztetett, hogy a visszafogott bérpolitika különösen fontos a makrogazdasági stabilitás megőrzésében.

Az IMF összesen mintegy 413 millió dolláros hitelígéretéből eddig 186 millió dollárt szabadítottak fel Románia számára. Február végén egy fokozattal felminősítette a hosszú futamú szuverén román adósságot a Standard and Poor,s nemzetközi hitelminősítő, a gazdaság folyamatos és sikeres stabilizálására hivatkozva. A cég londoni irodája által kiadott jelentés szerint a hosszú távú állami devizaadósság, valamint az egyéb előresorolt, nem biztosított devizakötelezettségek osztályzata B pluszról BB mínuszra, a helyi valutában jegyzett adósságoké BB mínuszról BB-re emelkedik.

A felminősítéshez fűzött csütörtöki indoklás szerint a gazdaság sikeres stabilizációjának már látszik az eredménye, erőteljes export- és magánberuházás-vezérelt növekedés formájában. Mindezt az infláció és a kamatok folyamatos csökkenése kíséri. A robusztus export és a külföldön dolgozó románok erősen növekvő hazautalásai a folyómérleg-hiányt a 2001-es 5,8 százalékról tavaly 3,6 százalékra csökkentette, a központi devizatartalék az 1999-es 1,5 milliárd, és a 2001 végi 4,0 milliárd dollárról 2002 végéig 6,0 milliárd dollár fölé emelkedett. A tartalék elérte az éves külső finanszírozási igény 166 százalékát; 1999-ben még csak 61 százaléka volt.

A Standard and Poor,s szerint a pozitív kilátás fenntartása azt a véleményt jelzi, hogy a következő években jó eséllyel folytatódik a román gazdaság átalakulása és korszerűsítése.

A román GDP 2001-ben 5,3 százalékkal nőtt. Az idei kormányzati előrejelzés 5,2 százalék.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.