Natália
-3 °C
7 °C

Powell: beindítani az útitervet

MTI
2003.05.11. 00:23
Ideje beindítani az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére irányuló útitervet - mondta Colin Powell amerikai külügyminiszter szombat este Jeruzsálemben, közel-keleti vizitjének kezdetén.

Mindamellett izraeli kollégájával, Szilvan Salommal folytatott megbeszélése után nem látszott jele annak, hogy Powellnek sikerült-e elnyernie a zsidó állam beleegyezését az útitervben szereplő bizalomerősítő intézkedések megvalósításához.

A palesztin vezetők elfogadták a Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök április végi beiktatása után előterjesztett útitervet, amely előirányozza palesztin állam létrehozását 2005-ig. Izrael viszont 15 fenntartással élt a kölcsönös lépéseken alapuló, szakaszos útitervvel kapcsolatban.

"Elegendő egyetértés mutatkozik az útitervvel kapcsolatban ahhoz, hogy beindíthassuk" - vélte Powell, aki vasárnap Ariel Saron izraeli, majd Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnökkel készült tárgyalni.

"Most véget kell vetni az erőszaknak. Most véget kell vetni a terrornak. Néhány olyan lépést kell tenni, amely kissé könnyebbé teszi a palesztin nép életét" - tette hozzá Powell a Reuters szerint.

Saronhoz közeli források szerint Izrael addig nem hajlandó lazítani a palesztinokkal szembeni katonai elnyomást, ahogyan azt az útiterv megkívánja, amíg a palesztinok le nem fegyverezték és be nem börtönözték azokat a radikális csoportokat, amelyek a 31 hónapja tartó palesztin felkelés élén állnak.

Salom hangoztatta, hogy Izrael csak akkor tehet további gesztusokat a palesztinok felé, ha azok fellépnek a terror alkalmazását tervező szélsőséges szervezetek ellen.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.