Natália
-3 °C
7 °C

Ismét teljes zárlat alatt a Gázai övezet

MTI
2003.05.12. 11:05
Az izraeli hadsereg hétfőn, még pirkadat előtt, ismét teljesen lezárta a Gázai övezetet. A Gázai övezet zárlatát Izrael vasárnap reggel feloldotta. A mostani intézkedést a hadsereg "biztonsági okokra" hivatkozva rendelte el és az további intézkedésig érvényben marad.

A rendelkezés értelmében a Gázai övezet területére palesztinok és külföldiek nem léphetnek be és onnan a diplomatákat, valamint a humanitárius ügyekben intézkedőket leszámítva senki sem távozhat. A zárlat elsősorban azt a mintegy 15 ezer palesztint sújtja, akiket korábban izraeli munkahelyeken alkalmaztak, s akik a vasárnapi rendelet értelmében hétfőtől újra Izraelben dolgozhattak volna.

A palesztin népfelkelés - az intifáda - kezdete, 2000 szeptembere óta a palesztinok túlnyomó többsége nem utazhat be Izraelbe. A tilalomnak súlyos gazdasági következményei vannak a palesztin munkavállalókra: az intiáda előtt 120 ezren rendelkeztek izraeli munkavállalási engedéllyel, és további mintegy 100 ezer palesztint "feketén" alkalmaztak izraeli cégek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!