Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Négy évet kapott egy volt cseh kommunista vezető

MTI
2003.06.09. 10:11
Karel Hoffmann, Csehszlovákia Kommunista Pártjának egykori magas rangú vezetője azért kapta büntetését, mert a bíróság szerint a perben bebizonyosodott, 1968. augusztus 20-án éjjel kikapcsoltatta a központi rádió műsorait továbbító rendszert, hogy megakadályozza a Varsói Szerződés csapatainak csehszlovákiai bevonulásáról szóló objektív hírek sugárzását. A ma 78 éves Hoffmann 1968-ban a csehszlovák távközlési vállalat igazgatója volt. A hetvenes és a nyolcvanas években tagja volt a kommunista párt legfelsőbb vezetésének, és 15 éven át vezette az országos szakszervezeti mozgalmat.

A bíróság szerint Hoffmann azt szerette volna elérni, hogy a megszállás utáni első hivatalos hír az úgynevezett munkás-paraszt kormány nyilatkozata legyen, amely megértéssel fogadta volna Moszkva és szövetségesei katonai beavatkozását. Hoffman terve kudarcba fulladt, és a munkás-paraszt kormányt sem sikerült megalakítani.

Csehországban eddig már több volt magas rangú kommunista politikus állt bíróság előtt, de elegendő bizonyíték hiányában a testület mindig felmentette őket a vád alól. Kivételt képez Miroslav Stepán, a kommunista párt egykori prágai vezető titkára, aki a rendszerváltás előtti tüntetéseken alkalmazott erőszakért került börtönbe. Stepán két évet kapott, de jó magaviseletéért másfél év letöltése után szabadon engedték.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.