Miklós
-7 °C
4 °C

Súlyos erdőtüzek Szibériában

MTI
2003.06.15. 15:25
Súlyos erdőtüzek pusztítanak hetek óta Oroszország délkelet-szibériai és távol-keleti területein.

A habvarovszki területen lévő botcsinszki természetvédelmi területen négy és fél ezer hektárnyi erdő égett le. A gyorsan terjedő lángok átterjednek a természetvédelmi terület hegyvidéki részeire is, ahol ritka állatok, egyebek között szibériai tigrisek természetes élőhelyei vannak.

A hegységek magasabban fekvő területein már utak sincsenek, a tűzoltók járművei nem tudnak feljutni a lángoló erdőségekbe, s így teljesen hiányoznak a hatékony oltáshoz szükséges technikai eszközök. A tűzoltók és a természetvédelmi terület erdészetének alkalmazottai csak kézi locsoló berendezésekkel próbálják feltartóztatni a lángok terjedését.

Súlyos a helyzet a csitai területen is, ahol 96 ezer hektár erdő áll lángokban. A tűz terjedését 1250 tűzoltó és 250 tűzoltókocsi próbálja megakadályozni. A nagy kiterjedésű tűz az egész területet sűrű füstbe borítja, s ezért a lángok repülőgépről való oltására csak korlátozott mértékben van mód. A szomszédos Burjátföldön 1300 ember birkózik a lángokkal.

A Tuvai Autonóm Köztársaságban jelentős mértékben ront a helyzeten a csaknem tíz napja tartó 38 Celsius fokos hőség. A lángok megfékezésében tűzoltókon kívül erdészek, helyi lakosokból alakított önkéntes csapatok, illetve helikopterek és repülőgépek is közreműködnek.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!