Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Hirosima polgármestere meghívta Kim Dzsong Ilt

MTI
2003.06.17. 08:29
Hirosima polgármestere meghívta Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt a japán várost a II. világháború végén ért atomtámadással kapcsolatos ez évi megemlékezésre, tiltakozásul amiatt, hogy Észak-Korea atomfegyverek kifejlesztésén munkálkodik. Akiba Tadatosi polgármester hétfőn juttatta el a meghívót az észak-koreai vezetőnek - közölte Cunemoto Makoto, a hirosimai polgármesteri hivatal szóvivője az AP hírügynökség keddi jelentése szerint.

A szóvivő elmondta: Akiba azt követően döntött Kim Dzsong Il meghívása mellett, hogy Észak-Korea áprilisban elismerte, hogy atomfegyvert birtokol és esetleg újabbakat is készít. Akiba az atomcsapás szörnyű következményeivel szeretné szembesíteni az észak-koreai vezetőt. Hirosama polgármestere nem számít arra, hogy Kim Dzsong Il elfogadja a meghívást, de reméli, hogy a phenjani vezető elküldi képviselőjét a japán városban tartandó megemlékezésre.

Az Egyesült Államok hadászati légierejének Enola Gay nevű bombázója 1945. augusztus 6-án hajtotta végre a világtörténelem első atomtámadását a japán Hirosima város ellen. Közel 227 ezer ember meghalt, 140 ezer megsebesült vagy sugárfertőzést kapott az atomcsapás következtében.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.