Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

A milliárdos Jukosz-vezér a belpolitika áldozatának tartja magát

Világgazdaság
2003.07.07. 21:53
Az orosz belpolitikai játszmák áldozatává nyilvánította magát Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajipari konszern vezetője, akit a napokban az ügyészségen hallgattak ki - közli Világgazdaság. Az Oroszország leggazdagabb emberének tartott üzletember úgy véli, hogy elkezdődött a közelgő parlamenti és elnökválasztások előtti hatalmi játszma legfontosabb felvonása.

A Reuters szerint 11 milliárd - más források szerint 8 milliárd - dolláros vagyonnal bíró Hodorkovszkij neve most a hetek óta tartó és egyre éleződő orosz belpolitikai küzdelemben került a felszínre. A vállalkozót pénteken több órán keresztül faggatták az ügyészek egyik üzlettársa, Platon Lebegyev ügyében. A vádat ellene egy műtrágyagyár 1994-es privatizációja kapcsán igyekeznek megfogalmazni, ami akkor egyike volt a nagyszámú zavaros magánosítási és tulajdonszerzési tranzakciónak.

A belbiztonsági szerveknél is folyó tisztogatás kapcsán Hodorkovszkij rámutatott, hogy az eljárásokkal véget ért a politikai hatalom és az "oligarchák" néven ismert szupergazdag vállalkozói csoport közötti tűzszünet.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.