Ágnes
-13 °C
0 °C

Pokolgépes- és rakétatámadások Afganisztánban

MTI
2003.07.19. 13:13
Az Afganisztánban állomásozó koalíciós erők három katonája megsebesült egy gépkocsioszlop elleni pokolgépes merényletben az északkeleti országrészben, délen áldozatokat nem követelő rakétatámadás érte az amerikai erők kandahári és szpin-baldaki támaszpontját.

A három sebesült a bagrami támaszponton részesült orvosi ellátásban, állapotuk stabil - jelentette Douglas Lefforge alezredes, az amerikai hadsereg szóvivője. Elismerte, hogy a pokolgépes támadás felelőseit nem tudja megnevezni. A szóvivő nem hozta nyilvánosságra a sebesültek nemzetiségét, az AFP francia hírügynökség azonban úgy értesült, hogy amerikai katonákról van szó.

A rakétát egy Kandahártól 20 kilométernyire délkeletre fekvő faluból lőtték ki, ahol három embert letartóztatott az afgán rendőrség. A helyi tartományi biztonsági főnök a tálibokat vádolta a támadás elkövetésével.

Két rakéta ért földet péntek éjszaka a szpin-baldaki amerikai támaszpont közelében, a Pakisztánnal határos Kandahár tartományban. Emberéletben nem esett kár - jelentette az amerikai hadseregre hivatkozva a Reuters brit hírügynökség.

Az afgán rendőrség több házban razziát tartott a Kandahár tartománybeli Gorak körzetben és letartóztatott 12 tálib gyanúsítottat, köztük egy férfit, akinek állítólag köze van 5 rendőr - köztük a körzeti rendőrfőnök - szerdai meggyilkolásához. Az elfogott illető Ahtar Uzmani molla, volt tálib katonai vezető és Omar molla szoros szövetségese - közölte szombaton Kandahárban Mohammed Akram rendőrtábornok, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.