Hajnalka
0 °C
14 °C

Ultimátum az algériai túszejtőknek

MTI
2003.08.06. 17:41
Ultimátumot intéztek a mali hatóságok ahhoz a muzulmán szélsőséges szervezethez, amelynek a tagjai tizennégy nyugat-európai turistát tartanak fogva az afrikai országban.

Az Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) február végén és március elején rabolt el 32 nyugat-európai turistát a Szaharában, Algéria déli részén. Májusban algériai katonák egy rajtaütés során a foglyok közül tizenhetet kiszabadítottak. A túszok egyike - egy 46 éves német nő - belehalt a sivatagi megpróbáltatásokba. A tíz német, négy svájci és egy holland turistát fogvatartóik július utolsó napjaiban az Algériával szomszédos Mali északi részébe hurcolták magukkal.

A szélsőségesekhez intézett felhívásról az El-Vatan című algériai napilap adott hírt szerdai számában. Az ultimátum értelmében a túszejtőknek két napjuk van arra, hogy a foglyok közül szabadon engedjék az időseket és a betegeket. Ellenkező esetben fegyverrel lépnek fel ellenük. Az újság Maliban tartózkodó tudósítója biztonsági forrásokból úgy értesült: a tizennégy túsz közül hat nem egészséges.

Az emberrablókkal tárgyaló mali illetékesek az újságírónak elmondták: a turistákat több kisebb csoportra osztva tartják fogva.

A német, a svájci és a holland hatóságok képviselői több mint egy hete Maliban próbálják elérni a túszok kiszabadulását.

Szerdára virradóra Mali fővárosába érkezett Iyad Ag Agaly, akit a túszejtőkkel folytatandó tárgyalásokkal bíztak meg. A megbízott megbeszéléseket folytat a mali hatóságokkal és német diplomatákkal - jelentette az AFP francia hírügynökség.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!