Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Elhagyja Kongót az európai hadtest

euractiv.hu
2003.09.02. 09:52
A vadászat istennőjéről, Artemiszről elnevezett EU-haderőt szeptember elsejével a hosszú távra berendezkedő ENSZ békefenntartó haderő, a MONUC váltotta fel Kongóban. A Bunia városában állomásozó nemzetközi EU-hadtestet a franciák vezették, s már több hónapja biztosították az afrikai városban a békét. Az ENSZ 10.800 katonát visz a térségbe, s egy 3.800 fős, bangladesi származásúakból álló hadtestet küldenek az Észak-Keleten lévő Bunia városba, az EU-hadtest leváltására.

Az Artemisztől eltérően a MONUC-katonák hatásköre a városon kívülre is kiterjed. A térségben 1999-ben etnikai zavargások törtek ki, s a harcokban 50 ezer ember vesztette életét. A többi ENSZ-békefenntartó hadtesttől eltérően a kongóinak joga van ahhoz, hogy fegyveres támadás esetén fegyverrel védekezzen.

A MONUC vélhetően egy évig marad Kongóban, és ez idő alatt Kinshasában átmeneti kormányt állítanak fel, amely stabilitást hozhat az országban. Az ENSZ-békefenntartók legfontosabb feladata érvényt szerezni a fegyverembargónak az ország instabil részében, Kelet-Kongóban.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.