Salamon
7 °C
13 °C

A holland és a kanadai külügyminiszter is NATO-főtitkár lenne

Népszabadság
2003.09.12. 06:37
A holland és a kanadai külügyminiszter esélyes a NATO főtitkári posztjának átvételére. Lord Robertson decemberben távozik, utódjáról október közepéig szeretne konszenzussal megállapodni a tizenkilenc atlanti szövetséges - írja a Népszabadság.

A szokásjog alapján a tisztséget európai tölti be, s a napokban úgy tűnt, meg is van a megfelelő jelölt Jaap De Hoop Scheffer, a holland diplomácia irányítójának a személyében. Most azonban Kanada is bejelentkezett, John Manley külügyminisztert ajánlva főtitkárnak. Colin Powell amerikai külügyminiszter mintha a kanadai felé hajlana, de sietett hozzátenni, hogy a döntés az európaiaktól függ. Manley máris késznek mutatkozott a tisztség elfogadására, míg Scheffer óvatosan hallgatásba burkolózik.

A főtitkár kiválasztása hosszas alkudozásban kialakított teljes egyetértéssel történik, hivatalosan jelöltek és szavazások nincsenek. Ha létrejött a konszenzus, akkor a NATO-csúcson a szövetséges állam- és kormányfők "közfelkiáltással" nevezik ki az új vezetőt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!