Árpád
-2 °C
9 °C

Terroristákra csaptak le Spanyolországban

MTI
2003.09.19. 11:51
Jól kiképzett, ismert marokkói terroristát fogott el a spanyol rendőrség csütörtökön, amikor az al-Kaida terrorhálózattal gyaníthatóan fenntartott kapcsolataik miatt őrizetbe vett öt személyt - állította az El País spanyol napilap.

Pénteki sajtóértesülések szerint az öt elfogott embert - köztük négy szíriait és a marokkói Szadik Merizakot - azzal gyanúsítják, hogy tagokat toboroztak az al-Kaida soraiba, és segítették a terrorhálózat pénzügyi műveleteit. Merizak az El País információi szerint az al-Kaida afganisztáni táboraiban kapott kiképzést, és a terrorszervezet egy jelenleg nem aktív csoportjának tagjaként gerillaműveleteket és robbanóanyag-szállításokat szervezett, illetve részt vett egy - az újságban nem pontosított - konkrét akció előkészítésében.

Az őrizetbe vételekre egy nappal az után került sor, hogy Baltasar Garzón vizsgálóbíró hivatalosan vádat emelt Oszama bin Laden terroristavezér - az al-Kaida vezetője - és a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadás további 34 gyanúsítottja ellen az Egyesült Államokban elkövetett merényletekért. Garzón indoklása szerint a spanyol igazságszolgáltatás azért illetékes a tettesek elítélésében, mert a merényleteket részben Spanyolországban készítették elő.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a csütörtökön letartóztatottak közül a marokkói Merizak az egyetlen, akinek neve nem szerepel a 35 szóban forgó gyanúsított között. A másik négy elfogott - a négy szíriai - viszont rajta van Garzón bíró listáján.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.