Ambrus
-7 °C
3 °C

Algériában megöltek százötven szélsőségest

MTI
2003.09.27. 12:43
Százötven iszlám szélsőséges fegyverest öltek meg az algériai kormányerők egyes lapok szombati állítása szerint az elmúlt két hétben folytatott tisztogató műveletekben.

Az áldozatokról az el-Vatan és az el-Jum című napilapok számoltak be a hadműveletekben részt vevő katonákhoz közel álló forrásokra hivatkozva. A források az áldozatok számáról megjegyezték, hogy előzetes és még csütörtökön megállapított mérlegről van szó.

Az áldozatok az Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) nevű kicsiny, radikális iszlám szervezet tagjai voltak. A GSPC 105 tagjának szénné égett holttestét a fővárostól, Algírtól mintegy 300 kilométerre keletre fekvő barlangokban találták meg, miután a kormányerők hevesen bombázták a térséget - írta a két újság.

Állításaikat szombaton hivatalos algériai forrásból nem lehetett megerősíttetni, más lapok pedig húsz körülire tették a tisztogató akcióknak áldozatul esett szélsőségesek számát - jegyezte meg az AFP hírügynökség.

Algériában azóta küzdenek iszlám fegyveresek a kormányerők ellen, hogy 1992-ben a hatóságok törölték a parlamenti választások második fordulóját, miután az első forduló a muzulmán fundamentalisták fölényes győzelmét hozta. A harcokban több mint százezer ember vesztette életét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.