Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Japán másfél milliárd dollárt ad Irak újjáépítésére

Yahoo!
2003.10.15. 10:20
Az elektromos hálózat, az oktatás, a vízhálózat és az egészségügyi rendszer helyreállítására szánja Japán azt a másfél milliárd dollárt, amit a szerdai bejelentés szerint jövőre utalnak át az iraki újáépítést támogatva. Yasuo Fukuda kabinetfőnök közleményében hozzátette, ez az első részlete lesz annak az öt milliárdos összegnek, melyet a következő négy évben adnak a közel-keleti országnak. A Világbank becslése szerint Japán ezzel csaknem tíz százalékát állja az újjáépítés költségeinek. A hosszabb távú segélykonstrukciók még kidolgozás alatt állnak, nyilatkozta Fukuda.

"Irak újjáépítése kiemelkedően fontos feladata a nemzetközi közösségnek" - mondta a sajtó képviselői előtt a kabinetfőnök. Japán a pénzbeli segítség mellett békefenntartó katonákat is küldene Irakba. A japán katonák két dél-iraki városban - Bászrában és Naszirijában - teljesítenének szolgálatot, ahol viszonylag konszolidált a helyzet.

George W. Bush amerikai elnök és Junichiro Koizumi, Japán miniszterelnöke a tervek szerint pénteken találkoznak, amikor Bush Tokióban időzik, megszakítva Bangkokba vezető útját.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!