Ágnes
-13 °C
0 °C

Kártérítést követelnek a NATO-tól

MTI
2003.10.15. 15:39
Három és fél millió euró kártérítést követel egy szerdán kezdődött bonni perben 35 egykori jugoszláv állampolgár Németországtól, s rajta keresztül a NATO-tól. A 35 szerb a koszovói háború idején, 1999. május 30-án lezajlott varvarini bombázás áldozatainak hozzátartozója, vagy maga is megsérült a bombázás következtében.

A vádirat szerint 1999. május 30-án éppen hetipiac volt a négyezer lelket számláló szerb településen, Varvarinban, amikor kevéssel 13 óra után két F-16-os harci gép csapott le a Morava folyón átívelő hídra, lézerirányítású bombákat szórva a szerkezetre. A bombák szétrombolták a hidat, megöltek három embert, köztük egy 15 éves lányt. Öten súlyosan megsebesültek, egy autó két utassal a mélybe zuhant. Néhány perccel később a repülőgépek ismét támadásba lendültek, bombáik megöltek hét ember, akik éppen a bajba jutottak segítségére siettek.

A párját ritkító perben a panaszosok a nemzetközi jogba ütközőnek ítélik meg a légi támadást, amelynek során a polgári lakosság védelmére vonatkozó konvenciót is figyelmen kívül hagyták. A híd jelentősége szerintük katonai szempontból elhanyagolható volt. A német állam egyebek között azzal az indoklással szorgalmazza a vád elutasítását, hogy a nemzetközi jog általános szabályai értelmében kártérítési igénnyel állammal szemben csak állam léphet fel. Ítélethirdetést hetek múlva várható.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.