Dömötör
12 °C
14 °C

Bush lányai miatt csúszik a NATO-csúcs

MTI
2003.10.28. 14:41
Brüsszeli NATO-források kedden megerősítették azokat az amerikai híreket, hogy valószínűleg el kell halasztani az eredetileg jövő májusra tervezett isztambuli NATO-csúcsértekezletet. Az ok kissé szokatlan, de végül is érthető: a Fehér Ház rádöbbent, hogy a hosszas egyeztetésekkel tető alá hozott, május 20-21-i időpontban George Bush amerikai elnök mégsem ér rá, mert ugyanekkor lesz lányainak egyetemi diplomaosztója, s azon ő részt akar venni.

A jövő évi NATO-rendezvény lesz az első ilyen csúcsértekezlet Törökországban 1957 óta, s az ankarai vezetésnek szívügye a rendezvény tökéletes lebonyolítása, a legmagasabb rangú vezetők részvétele. Ezért azután a törökök a brüsszeli források szerint felháborodottan elutasították az amerikai vezetés áthidaló javaslatát, hogy a csúcsot tartsák meg az eredeti időpontban, csak éppen Bush helyett Dick Cheney alelnök képviselné azon az Egyesült Államokat.

A brüsszeli NATO-központban jelenleg azt mondják a legvalószínűbbnek, hogy a csúcsot június legvégén tartják majd meg - bár ez sem tökéletes megoldás, hiszen egyes országok vezetői időközben más programot terveztek ekkorra. Az egyeztetés egyébként már csak azért sem könnyű, mert a csúcsra a jelenlegi 19 NATO-tag és a hét jövőre csatlakozó ország (a három balti állam, Szlovénia, Szlovákia, Románia és Bulgária) mellett az Euroatlanti Partnerségi Tanács további 20 államának vezetőit is meghívják, azaz 46 országgal kell időpontot egyeztetni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.