Előd
5 °C
11 °C

Nyolc évre ítélték a volt cseh külügyi főtitkárt

MTI
2003.10.30. 18:13
A prágai fellebbviteli bíróság csütörtökön megerősítette az alsóbb taláros testület döntését, amellyel nyáron nyolcévi szabadságvesztést szabott ki Karel Srbára, a prágai külügyminisztérium volt magas rangú képviselőjére. A külügy volt főtitkára tavaly bérgyilkost fogadott, hogy végezzen Sabina Slonkovával, a Mladá Fronta Dnes című lap riporternőjével, aki korábbi írásaiban a tárcánál tapasztalható és Srbával összefüggő zavaros esetekkel, visszaélésekkel, sikkasztásokkal foglalkozott.

Srba a döntést megfellebbezte, de a fellebbviteli bíróság megerősítette az alsóbb testület határozatát. A fellebbviteli bíróság ugyancsak megerősítette a Srba három társára kiszabott alacsonyabb büntetéseket.

A fellebbviteli bíróság döntése végleges, további fellebbezésnek már nincs helye. Az elítéltek most már csak a legfelsőbb bírósághoz, illetve az alkotmánybírósághoz fordulhatnak úgynevezett jogorvoslásért. Srba ügyvédje újságíróknak azt mondta, hogy mindenképpen megkeresik a legfelsőbb bíróságot, s ha kell akár a strasbourgi európai emberi jogi bíróságra is elmennek, mert szerinte politikai megrendelésre készült perről volt szó, s ennek felel meg az ítélet is.

A fellebbviteli tárgyalást a közszolgálati Cseh Televízió élőben kívánta közvetíteni. Az adás azonban néhány perc után véget ért, mert két vádlott a bíróság elnöke döntésének testületi felülvizsgálatát kérte. Azt állították, hogy az élő televíziós közvetítés zavarná őket. A bíróság érveiket elfogadta, s az élő televíziós közvetítést leállította. A Cseh Televízió történetében ez lett volna az első élő közvetítés egy bírósági perről.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!