Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

87,5 milliárd dollár az iraki újjáépítésre

MTI
2003.10.31. 08:15
Az amerikai képviselőház jóváhagyta csütörtökön az Irak újjáépítését, valamint az amerikai katonák iraki és afganisztáni tevékenységének finanszírozását célzó 87,5 milliárd dolláros csomagtervet. A George Bush amerikai elnök által erőteljesen szorgalmazott törvényjavaslatot a szavazáson 298 képviselő támogatta, 121 elutasította. A szenátus várhatóan hétfőn szavaz a kormány által előterjesztett törvényjavaslatról.

A képviselőház által megszavazott csomagterv értelmében Bush 65 milliárd dollárt fordíthat az amerikai katonák iraki és afganisztáni állomásoztatásának költségeire. A honatyák az eredetileg 20,3 milliárdosra tervezett újjáépítési keretet 18,6 milliárdra faragták le, és szigorúbb elszámolást szabtak meg a kormány számára a pénz felhasználásáról. Egyúttal megszigorították az újjáépítési munkálatokra vonatkozó pályázatok feltételeit is.

A szenátus és a képviselőház tárgyalóküldöttsége szerdán este egyezett meg az iraki újjáépítési terv pénzügyi támogatásáról. A Fehér Ház előzőleg jelezte: ha a szenátus nem mond le arról a módosító javaslatáról, hogy a támogatásra szánt összeg felét kölcsön formájában nyújtsák Iraknak, megvétózza a döntést. A szavazásról beszámolva a Reuters brit hírügynökség Bush nagy győzelmeként értékelte az iraki csomagterv megszavazását.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon az ország legszebb vidékei közül!