Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Felmentették Andreottit, volt olasz miniszterelnököt

MTI
2003.10.31. 11:10
Az olasz igazságszolgáltatás diadalának, nem pedig saját győzelmének tekinti Giulio Andreotti örökös szenátor, hogy felmentették a gyilkosságra való felbujtás vádja alól, és eltörölték a másodfokon reá kiszabott 24 éves börtönbüntetést.

A 84 éves Andreotti a La Stampa című olasz napilapban pénteken megjelent interjúban azzal összefüggésben nyilatkozott, hogy előző nap az olasz semmitőszék Rómában ártatlannak mondta ki őt, illetve vádlott-társait, köztük Gaetano Badalmenti hírhedt maffiózót.

A többszörös volt miniszterelnököt azzal vádolták a nyolc évvel ezelőtt kezdődött perben, hogy a nyolcvanas évek elején szoros kapcsolatokat ápolt a maffiával. Tavaly novemberben a másodfokon eljáró perugiai bíróság 24 évi börtönbüntetést szabott ki az agg politikusra, mert bizonyítottnak találta: a maffia közreműködésével - majd negyedszázaddal ezelőtt, 1979 tavaszán - meggyilkoltatta az őt és a kormányzó kereszténydemokratákat keményen bíráló Mino Pecorelli újságírót.

Andreotti a La Stampának úgy nyilatkozott, hogy soha nem kételkedett felmentésében. Különösen fontos számára, hogy éppen a főügyészség kérte a bíróságot ártatlanságának kimondására, vagyis e testület volt a legjobb védelem a számára. Örömének adott hangot, hogy immár vége a csaknem egy évtizede tartó lidércnyomásnak, amely csaknem kétmillió oldalnyi periratot termelt.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!