Szabina
4 °C
12 °C

Indiába érkezett Medgyessy Péter

2003.11.02. 10:13
Hatnapos hivatalos látogatásra vasárnap Újdelhibe érkezett Medgyessy Péter miniszterelnök: közel 60 fős delegáció élén folytat a következő napokban tárgyalásokat a dél-ázsiai országban, amely jelenlegi 1,1 milliárd fős lakosságával a Föld második legnépesebb, nagy gazdasági kapacitású országa.

Kíséretében van felesége, Medgyessyné Csaplár Katalin, Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, Bársony András külügyi, Csepeli György informatikai és hírközlési államtitkár, valamint a belügyi, a honvédelmi, a kulturális és az oktatási tárca egy-egy vezető képviselője. A miniszterelnökkel tartott Indiába mintegy húszfős üzletember-delegáció is, elsősorban a magyar nehéziparban, gépgyártásban, a mezőgazdasági technológiai fejlesztésben érdekelt cégek képviselői, valamint a kamarák vezető tisztségviselői.

A népes magyar delegáció Újdelhin kívül Agrába, Bangalorba és Bombaybe is ellátogat. A látogatás során a kormányok képviselői kétoldalú beruházásvédelmi, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, valamint védelmi együttműködési megállapodást írnak alá, továbbá egy dokumentumot a közös kábítószer-ellenes fellépés érdekében.

Az indiai út szervesen illeszkedik abba az új magyar külpolitikai koncepcióba, amelynek keretében a miniszterelnök az idén Oroszországba és Kínába is ellátogatott.

A mostani tárgyalások egyik fő célja, hogy megerősítse: Magyarországnak az EU-csatlakozással párhuzamosan kiemelten fontosak a távolabbi térségekkel - a rendszerváltás előtt még szorosabban - fenntartott kapcsolatok is. Magyarország szeretne lefaragni a kétoldalú kereskedelemben az elmúlt években tartósan növekvő passzívumból, amelynek értéke tavaly 54 millió dollárt tett ki.

A szoftver- és számítógépfejlesztésben látványos sikereket elérő India a hírek szerint érdeklődik magyarországi befektetési lehetőségek iránt, az indiai fél emellett a vízügy és a gyógyszeripar területén lát lehetőséget a kapcsolatok fejlesztésére. Magyar cégek szívesen részt vennének az indiai nagy erőművi berendezések felújításában, modernizálásában.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!