Elemér
6 °C
16 °C

300 ezer halott iraki tömegsírokban

MTI
2003.11.08. 15:28
Több mint kétszázhatvan tömegsírról kaptak hírt Irakban a koalíciós erők, valamint iraki és amerikai jogászok, s közülük negyvennek a létezését már meg is erősítették.

Sandra Hodgkinson emberjogi ügyvéd, aki az iraki ideiglenes kormányzó tanács tömegsírok felkutatásával megbízott hivatalának vezetője, szombaton elmondta: 263 tömegsírt vettek jegyzékbe, amelyek közül negyvennek a létezése már bizonyított, de közülük csak tizenegy sírhoz nyúltak hozzá. Az ügyvédnő a holttestek azonosításával foglalkozó bagdadi konferencián feltárta: irakiak hozták az általa vezetett testület tudomására, hogy a tömegsírok legkevesebb háromszázezer holttestet rejtenek.

Ezekkel az emberekkel Szaddám Huszein volt iraki elnök rendszerének hatalomra jutása, vagyis 1979. óta végeztek Irakban - írta az AFP.

Sandra Hodgkinson összehasonlításul megjegyezte, hogy a kilencvenes években a boszniai kegyetlenkedések feltételezett 30 ezer áldozata közül mintegy nyolcezernek a holttestét találták meg, miközben Irakban vélhetően háromszázezer halottról van szó.

A szombaton kezdődött háromnapos bagdadi konferencia célja, hogy felkészítsék az iraki jogászokat a feltárási munkálatokra - jelentette a Reuters brit hírügynökség.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban (x)

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.