Vilma
-7 °C
4 °C

Tízezres tüntetés a grúz elnök ellen

MTI
2003.11.08. 17:26
Több mint tízezer tüntető követelte Eduard Sevardnadze grúz elnök távozását szombaton a főváros, Tbiliszi központjában azon a megmozduláson, amelyet a két legnagyobb ellenzéki szervezet, a Grúz Demokrata Párt és a Nemzeti Mozgalom szervezett. Összetűzés nem történt, jóllehet a városközpontba nagy erőkkel vonult ki a rendőrség, több száz kommandóst is kivezényeltek. A fővárosba vezető utakat a rendőrség lezárta.

A kaukázusi országban folyamatosan zajlanak az ellenzéki tüntetések a november 2-án tartott parlamenti választások óta. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint "nyilvánvaló szabálytalanságok" ejtettek foltot a szavazáson, amelynek végleges eredményét máig nem hozták nyilvánosságra, az ellenzék pedig egyenesen csalással vádolja a hatalmat.

Sevardnadze elnök és kormánya népszerűsége soha nem látott mélységbe zuhant, elsősorban a Grúziát sújtó gazdasági válság miatt. A pénteken közzétett legutóbbi részleges eredmények szerint mégis a Sevardnadze nevével fémjelzett Új Grúziáért kormánypárti tömörülés végzett az első helyen a szavazatok 20,47 százalékával, miközben a különböző ellenzéki pártok összesen a szavazatok csaknem 70 százalékát szerezték meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.