Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Dzurinda izraeli útja előtt az antiszemitizmusról

MTI
2003.11.09. 20:50
Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő hétfőn kezdődő hivatalos izraeli látogatása előtt kijelentette, nem tart attól, hogy vendéglátói kényelmetlen kérdéseket tesznek fel neki, amiért a napokban felmerült, hogy a szlovák titkosszolgálat (SIS) antiszemitizmus gyanújára okot adó magatartást tanúsít. A kérdést az indokolta, hogy október végén a titkosszolgálat által korábban lehallgatott liberális napilap, a SME kiderítette: a szolgálat egyik titkos jelentésében azt írta Milos Ziak szlovák íróról, egy szlovák-izraeli kereskedelmi vállalkozás vezetőjéről, hogy "Milos Ziak zsidó, akinek a felesége, Marina, lánykori nevén Mesezniková pedig orosz zsidó."

Ziak egyike volna annak az állítólagos "csoportocskának", melynek tagjairól - igaz nem nevesítve -Dzurinda a nyár végén államellenes szervezkedés gyanúja okán beszélt egy nyilatkozatában. A botránnyá dagadt ügy kapcsán az izraeli útja előtt sajtótájékoztatót tartó Dzurinda az újságírók kérdésére azt válaszolta: Szlovákia már nincs abban a helyzetben, hogy magyarázkodnia kelljen, hiszen a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartását már sokszor és nehéz gyakorlati helyzetekben bizonyította. Úgy vélte, az államok és a nemzetek közti kapcsolatokat nem a pletyka-szintjén elhangzott ügyek, újságcikkek, és nem is holmi érdekek nyomán folyó játszmák alakítják.

A szlovák kormányfő vasárnap azt is teljes határozottsággal kizárta, hogy az országban bármelyik állami szerv nemzetiségi vagy felekezeti hovatartozása alapján gyűjtene adatokat emberekről. Dzurinda - mint ezekben a hetekben már többször megtette - ezúttal is teljes bizalmáról biztosította Ladislav Pittnert, a titkosszolgálat igazgatóját, aki - mint mondta - az antiszemitizmus legkisebb megnyilvánulásai ellen is teljes határozottsággal és kemény kézzel lép fel.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.