Dömötör
11 °C
14 °C

Nem büntetnek halállal Ausztriában

MTI
2003.11.14. 11:20
A halálbüntetés teljes betiltását iktatta törvénybe az osztrák parlament, jóllehet Ausztriában 1968 óta nem hoztak halálos ítéletet, és 1950 óta is csak kivételes esetekben engedték meg ezt a törvények.

Pénteki osztrák híradások emlékeztettek arra, hogy a halálbüntetés eltörlése kétszakaszos folyamat. Az emberi jogok konvenciójához csatolt, úgynevezett 6. jegyzőkönyv törvénybe iktatása csak békeidőben zárja ki a halálbüntetés lehetőségét, a most ratifikált 13. jegyzőkönyv viszont minden időben, így háborúban és válsághelyzetben is. Ausztria már korábban aláírta ezt a jegyzőkönyvet is, a ratifikálás csak formailag tette teljessé az osztrák joggyakorlat jogszabályi hátterét.

A törvénybe iktatást egyhangúlag szavazta meg az osztrák parlament, amely reményét fejezte ki, hogy hasonlóképpen cselekszik majd az a 84 ország is, amelyekben még ma is alkalmazzák a halálbüntetést. Tavaly az Egyesült Államokban, Irakban és Kínában alkalmazták a leggyakrabban a kivégzést. Európában már gyakorlatilag nincs halálbüntetés, jóllehet Oroszország, valamint Szerbia-Montenegró hivatalosan még nem helyezte hatályon kívül ezt a büntetésfajtát, de moratóriumot hirdetett a kivégzésekre.

A 13. jegyzőkönyvben foglaltak júliusban az Európa Tanácsban képviselt 10 országban léptek életbe, például Bulgáriában, Cipruson, Dániában, Grúziában, Írországban és Svájcban. Az osztrák tömegtájékoztatás szerint ezt a jegyzőkönyvet még nem írta alá Azerbajdzsán, Oroszország, Örményország és Törökország.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.