Piroska
-10 °C
1 °C

Népszavazás lesz Tájvánon márciusban

MTI
2003.12.05. 22:52
Népszavazást ír ki jövő márciusban Tajvan, amelynek lakosai a referendumon követelhetik majd a szigetországra irányuló kínai ballisztikus rakéták visszavonását.

Mint Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) tajvani elnök a The New York Times című amerikai napilap internetes oldalán pénteken megjelent interjújában elmondta, a népszavazást a Tajvanon (Taiwan) jövő március 20-ra tervezett elnökválasztással egy időben írják majd ki.

Csen Suj-pien az interjúban hangsúlyozta: a szigetország 23 millió lakosa a népszavazás révén határozottan követelni fogja, hogy Kína azonnal vonja vissza a szigetországra irányított ballisztikus rakétáit, illetve hogy Peking tegyen nyilvánosan világos ígéretet arra, hogy nem alkalmaz erőt Tajvannal szemben.

A tajvani parlament november végén elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a sziget lakóinak körében népszavazást rendezzenek Tajvan státusáról, ha az önirányítást közvetlen veszély fenyegeti. Tajvan 1949-ben, polgárháború után szakított Kínával, de függetlenségét Peking nem ismeri el.

Kína súlyos aggodalmának adott hangot a népszavazási törvénnyel kapcsolatban, s megfigyelők szerint a referendum kiírása várhatóan tovább növeli a feszültséget Peking és Tajpej között. A pekingi vezetés ugyanis a népszavazást a tajvani függetlenség formális elismertetésének irányába tett lépésnek tekinti, és erő alkalmazásával fenyegetőzött arra az esetre, ha Tajvan hivatalosan elszakad tőle.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.