Natália
-3 °C
7 °C

Az Egyesült Államok ellenzi Tajvan függetlenségét

MTI
2003.12.08. 23:44
George Bush amerikai elnök és Ven Csia-pao kínai kormányfő washingtoni találkozójának előestéjén az Egyesült Államok felszólította Tajvant, hogy tartózkodjon a sziget függetlenségének a kinyilvánításához vezető egyoldalú lépésektől.

Egy név nélkül nyilatkozó amerikai kormányzati tisztségviselő közölte, hogy az Egyesült Államok ellenzi a status quo bármiféle megváltoztatását. Jelezte továbbá, hogy nem értenek egyet az országra irányuló kínai katonai nyomással, vagy lerohanásával sem.

Csen Suj-pien tajvani elnök a kínai kormányfő elutazásához "időzítve", vasárnap erősítette meg, hogy népszavazással akarja kikényszeríteni a szigetre irányuló kínai ballisztikus rakéták visszavonását. A referendumon eredetileg a függetlenségről akarták megkérdezni a lakosságot.

Kína tiltakozott a referendum miatt. Ven Csia-pao kormányfő jelezte, hogy Kína kész minden áldozatot meghozni annak megakadályozására, hogy Tajvan hivatalosan kikiáltsa függetlenségét. Pekingben Kína részének tekintik az 1949-ben elszakadt Tajvan szigetét, a kínai rakétákról tervezet népszavazást a függetlenség kikiáltásához vezető lépésnek tartják.

Ven Csia-pao négynapos egyesült államokbeli látogatása egybeesik a kínai-amerikai diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulójával.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.