Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Csehország Gripeneket vesz

MTI
2003.12.18. 00:08
Csehország az ország légvédelme számára 14 darab Jas-39 Gripen vadászgépet vesz bérbe Svédországtól. A döntést szerdán késő este jelentette ben Prágában Vladimír Spidla miniszterelnök a kabinet ülését követő sajtóértekezleten. A vadászgépek beszerzésére Csehország júliusban kért hivatalos ajánlatokat. Az érkezett öt válasz közül Svédország, illetve az Egyesült Államok ajánlata maradt versenyben, ezek közül egy szakértői bizottság a svéd elfogadását ajánlotta a kormány figyelmébe.

Spidla bejelentette, hogy megkezdik a tárgyalásokat a svéd ajánlatról. Az eddig nyilvánosságra került információk szerint Svédország használt gépek áráért teljesen új Jas-39 Gripen gépeket adna a cseheknek. Az amerikaiak F-16-os használt vadászgépeket ajánlottak a cseheknek, amelyhez még egy 550 millió dolláros kedvezményes kölcsön is járult volna.

Prágának két alapvető feltétele volt: a gépek kölcsönzése ne legyen évente 1,5 milliárd koronánál drágább, illetve műszaki paramétereik haladják meg a MiG-21-es vadászgépekét. Úgy tudni, hogy az új svéd gépek kölcsönzése mintegy 10 százalékkal lesz olcsóbb a kormány által megszabott felső pénzügyi határnál. A svédek számos beruházásra is kötelezettséget vállalnának Csehországban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.