Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Bush és Hu Csin-tao Tajvanról egyeztettek

MTI
2003.12.21. 10:45
Tajvan függetlensége tűrhetetlen lenne Kína számára - jelentette ki Hu Csin-tao kínai államfő George Bush amerikai elnökkel folytatott szombati telefonbeszélgetésében.

Hu hangsúlyozta, hogy Peking továbbra is Kína és Tajvan újraegyesítésére törekszik, de békés úton szeretné elérni ezt a célját. Elismerően szólt arról a nyilatkozatról, amelyet Bush a kínai-tajvani viszonnyal kapcsolatban tett a minap - ismertette a telefonbeszélgetést a hivatalos Új Kína hírügynökség.

Nemrégiben az Egyesült Államokban járt Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök. E látogatás alkalmával hangzott el az amerikai elnöknek az a kijelentése, amelyet Hu most elismerően nyugtázott. Bush azt mondta akkor Vennel tartott találkozóján: az Egyesült Államok ellenez minden egyoldalú lépést, amely változtatna a Kína és Tajvan viszonyában kialakult status quón, akár Peking, akár Tajpej részéről történjék. Hozzátette: "Tajvan vezetőjének nyilatkozatai és tettei azt jelzik, hogy szándékában állhat egyoldalú döntéseket hozni a status quo megváltoztatása végett. Ezt mi ellenezzük."

Az amerikai elnök Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) tajvani elnök politikai magatartására célzott. Csen támogatja ugyanis egy olyan népszavazás megrendezésének gondolatát, amely Peking gyanúja szerint végső fokon elvezethet a gyakorlatilag önálló, de nemzetközi jogilag Kínához tartozó sziget függetlenségének hivatalos kinyilvánításához.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.