Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

ELnökválasztás lesz Afganisztánban

MTI
2004.01.10. 14:20
Hamid Karzai afgán elnök szombaton bejelentette, hogy indul a júniusban tartandó elnökválasztáson. Az elnökválasztást azután rendezik meg a közép-ázsiai országban, hogy az alkotmányozó törzsi nagygyűlés (loja dzsirga) a múlt héten jóvá hagyta az új alaptörvényt. Hamid Karzai újságírók előtt megerősítette jelöltségét és hozzátette: amennyiben az emberek akarják megválasztását, akkor rá szavaznak. Azt is közölte, hogy szándékában áll a kitűzött időben megtartani a választásokat a nemzetközi segélyszervezetek és az ENSZ által jelzett veszélyek ellenére.

A nemzetközi szervezetek a biztonsági kockázatok miatt hangoztatták fenntartásaikat a júniusra tervezett választásokkal kapcsolatban. Az ENSZ szerint a választópolgárok összeírásának jelenlegi üteme sem teszi lehetővé az elnökválasztás megtartását. Eddig a 10 millióra becsült választásra jogosult közül csupán 274 ezer ember regisztrálása történt meg. Karzai a múlt év novemberében még arról beszélt, hogy technikai okokból elképzelhetőnek tartja a választások elhalasztását.

Karzai az alkotmány jóváhagyása óta megtartott első sajtóértekezletén leszögezte: az erőszakos cselekmények sem akadályozzák meg őt Afganisztán újjáépítésében és egységének helyreállításában.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!