Gyöngyi
2 °C
13 °C

Hálapénz ellenes kampány indult Lengyelországban

MTI
2004.01.14. 19:18
Kampányt indított szerdán Lengyelországban "Nem adok hálapénzt" jelmondattal a Normális Államért Mozgalom; a kezdeményezők arról akarják meggyőzni a társadalmat, hogy az ártalmatlan hálapénz vagy kis összegű csúszópénz a korrupció melegágya.

Varsó utcáin plakátok, a lapokban hirdetések és matricák jelentek meg, amelyek azt hivatottak tudatosítani az emberekben, hogy a korrupció nem csupán törvények és versenytárgyalások megvásárlását jelenti zlotymilliókért, hanem azokat a mindennapi kis hálapénzeket vagy csúszópénzeket is, amelyeket az emberek a rendőrnek, az orvosnak vagy az ellenőrnek adnak.

A kampány kezdeményezői szerint a legkisebb összegű kenőpénz is járványt indít el, amely végeredményben odavezet, hogy a hatóságok tehetetlenné válnak, a hivatalnokok elhanyagolják kötelezettségeiket, és mindennek következtében költségvetési hiány áll elő. "Vajon egymillió, 50 zloty (kb. 3000 forint) értékű vesztegetés kevesebb-e, mint egy egyszeri 50 milliós kenőpénz?" - olvasható a PAP által közreadott felhívásban.

A kampány egyelőre Varsóra szorítkozik, de a szervezők márciusban szeretnék más lengyel városokra is kiterjeszteni. A Normális Államért Mozgalomhoz többek között jogászok, mérnökök, vállalkozók, közgazdászok tartoznak, akik átlátható választási rendszer, hozzáértő hatóságok, takarékos állami apparátus, egyszerű adórendszer megteremtését tűzték ki célul.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!