Ambrus
-7 °C
3 °C

Ötödével kevesebb amerikai katona Irakban

MTI
2004.01.17. 20:15
Az Egyesült Államok a következő hónapokban nagyarányú váltás keretében húsz százalékkal csökkenti Irakban állomásozó csapatait, a harckészültség viszont változatlan marad - közölte a szombaton Bagdadban egy névtelenségbe burkolózó amerikai főtiszt.

A tájékoztatás szerint a az Irakban ma állomásozó 130 ezer amerikai katona a következő 4-6 hónap során visszatér hazai vagy más országokban levő támaszpontjaira. Helyükbe 105 ezer főnyi, könnyebb fegyverzetű haderő érkezik. Kivonják a háború megvívásához szükséges, de a mai viszonyok között már fölösleges nehéz fegyverzetet: a nehéztüzérséget, harckocsikat, helikoptereket, rakéta sorozatvetőket.

Az új egységek ezek helyett a mozgékonyságra helyezik a hangsúlyt és ehhez kapnak 323 darab csúcstechnikával felszerelt gyors Stryker harcjárművet. A Stryker fedélzeti számítógéppel felszerelt nyolckerekű páncélozott harcjármű, amely óránként 100 kilométeres végsebességgel képes szállítani 11 főnyi legénységét. A hadsereg jellegének átalakítása következtében csökkentik majd a különböző ellátó egységeket is Irakban.

A névtelenül nyilatkozó amerikai főtiszt elmondta, hogy a létszámcsökkentésre és az átalakításra azért látnak lehetőséget, mert megítélésük szerint "az ellenség harci képességei egyhamar nem állnak helyre".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.