Ambrus
-7 °C
3 °C

Egyetemi tandíj bevezetését javasolják Lengyelországnak

MTI
2004.01.20. 12:04
Tandíj fizetésének körültekintő bevezetését javasolta a felsőoktatásban a lengyel kormánynak a Világbank és az Európai Befektetési Bank egy tanulmányában. Erről a Rzeczpospolita című mértékadó lengyel konzervatív napilap számolt be keddi számában. Az újság által megszerzett jelentés szerint a lengyel felsőoktatás nem finanszírozható kizárólag adókból, ráadásul igazságtalan is ez a rendszer.

A javaslattal lengyel szakértők is egyetértenek. Marek Rocki, a rangos varsói Kereskedelmi Főiskola (SGH) rektora azt mondta a Rzeczpospolitának, hogy ésszerűtlen a jelenlegi rendszer, melyben a nappali hallgatók előnyben vannak azokkal szemben, akik esti vagy levelező tagozaton (vagy magánintézményekben), munka mellett tanulnak, adót fizetnek, és még a tandíjat is le kell szurkolniuk.

A fizető stúdiumokat az állami egyetemeken azonban nem lehet bevezetni Lengyelországban az alkotmány módosítása nélkül, amely garantálja az ingyenes oktatást. A jelentés készítői is elismerik, hogy nehéz ügyről van szó. Más országok tapasztalataira hivatkozva figyelmeztetnek, hogy a felsőoktatási tandíj bevezetésének politikai következményei eléggé "brutálisak" lehetnek, ennek ellenére úgy vélik, hogy a felsőoktatási törvényben meg kellene jelennie a tandíjfizetésről szóló előírásnak.

A tandíj bevezetésének hívei felmérésekre is hivatkoznak: ezek szerint például a Varsói Egyetemen az alacsonyabb képzettségű (vagyis szegényebb) családokból származó diákok háromnegyede a tandíjfizetésre kötelezett tagozatokon tanul, míg a magasabb képzettségű (tehetősebb) családokból származó diákok fele az ingyenes nappali tagozatra jár.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.