Ambrus
-7 °C
3 °C

Három fiatalkorút engedtek el Guantanámóról

MTI
2004.01.30. 06:00
Három fiatalkorú foglyot engedtek el a guantanámói amerikai börtönbázisról - jelentette be csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium.

Közleménye szerint miután a tárca vezetése konzultált más amerikai illetékesekkel, arra a megállapításra jutott, hogy ezek a rabok nem veszélyeztetik az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit, ezért fogva tartásuk felesleges.

A Pentagon nem tett említést a szabadultak jelenlegi életkoráról, elfogásuk időpontjáról, mint ahogy arról sem: mely ország(ok) szülöttei, és szabadulásuk után hova mennek. Annyit tudni, hogy nem kormányszervek segítenek majd nekik visszatérni a mindennapi életbe saját országukban.

A kubai Guantanámón lévő amerikai haditengerészeti támaszponton olyan személyeket börtönöztek be, akik kapcsolatba kerültek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel.

A Human Rights Watch (HRW) New York-i székhelyű emberjogvédő szervezet csütörtökön azzal a váddal illette meg Washingtont, hogy még mindig gyermekeket tart fogva a börtönbázison. Egyik vezetője, Jo Becker helyeselte ugyan a három kiskorú elengedését, de megállapította, hogy még mindig gyermekek sínylődnek a guantanámói fogságban. Kifogásolta azt is, hogy a kiskorú rabokat nem különítik el a felnőttektől, nem részesítik őket oktatatásban. Mindez ellenkezik a gyermekek védelmére vonatkozó nemzetközi jogszabályokkal - mutatott rá az aktivista.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!